Увод са кугличним вентилом са прирубницом

- 2021-06-21-

Куглични вентил и запорни вентил су исте врсте вентила, разлика је у томе што је његов затварајући део лопта, лопта око средишње линије тела вентила ради ротације за отварање и затварање вентила. Кугласти вентил у цевоводу се углавном користи за одсецање, дистрибуцију и промену смера протока медија. Стандардни куглични вентил са прирубницом ГБ/Т21465-2008 "терминологија вентила" је дефинисана као: делови за отварање и затварање (кугла) које покреће стабло вентила, и око осе осовине вентила за ротирајуће кретање.

Предности кугличних вентила
Куглични вентил се широко користи као нова врста вентила, има следеће предности:
1. Отпор флуида је мали, а коефицијент отпора једнак је оном у сегменту цеви исте дужине.
2. Једноставна структура, мала запремина и мала тежина.
3. Чвршћи и поузданији, материјал за бртвљење површине кугластог вентила широко се користи са пластиком, добрим заптивањем и нашироко се користи у вакуумском систему.
4. Једноставно руковање, брзо отварање и затварање, од потпуног отварања до потпуног затварања све док се окреће за 90 °, погодно за даљинско управљање.
5. Лако одржавање, структура кугластих вентила је једноставна, заптивни прстен је генерално активан, демонтажа и замена су погоднији.
6. Када су потпуно отворене или потпуно затворене, заптивна површина кугле и седишта вентила изоловани су од медијума. Када медијум прође, то неће изазвати ерозију површине заптивања вентила.
7. Може се користити широк спектар примена, од малих до неколико милиметара, великих до неколико метара, од високог вакуума до високог притиска. Ова врста вентила обично се поставља водоравно у цјевовод

Уводи се класификација
Класификација према структури
1. Плутајући кугласти вентил
Кугла кугластог вентила плута. Под дејством средњег притиска, лопта може произвести одређени помак и стиснути се на заптивној површини излазног краја како би се осигурало заптивање излазног краја. Плутајући кугласти вентил има једноставну структуру и добро заптивање, али лопта подноси сва оптерећења радног медија и пролази до излазног заптивног прстена. Због тога је потребно размотрити да ли материјал заптивног прстена може да издржи радно оптерећење кугличног материјала. Ова структура се широко користи у кугличним вентилима ниског и средњег притиска.

2. Поправите кугласти вентил
Куглични вентил кугле је фиксиран, притисак не производи кретање. Фиксни кугласти кугласти вентил има плутајуће седиште, средњим притиском, покрет седишта, тако да је заптивни прстен чврсто притиснут на куглу, како би се обезбедило заптивање. Обично са куглицом на горњем и доњем лежају вратила радни обртни момент је мали, погодан за вентиле високог притиска и велике калибре. Како би се смањио радни обртни момент кугличног вентила и повећала поузданост заптивке, последњих година је постојао кугласти вентил са уљном заптивком, како на заптивној површини између убризгавања специјалног уља за подмазивање, тако да се формира слој уљаног филма, односно за побољшање заптивања и смањење обртног момента, погодније за кугласти вентил великог пречника високог притиска.

3. Еластични кугласти вентил
Кугла кугластог вентила је еластична. Кугла и заптивни прстен седишта вентила направљени су од металних материјала, специфични притисак заптивања је веома велики, ослањајући се на притисак самог медија који није достигао захтеве заптивања, мора се применити спољна сила. Овај вентил је погодан за медије високе температуре и високог притиска. Еластична сфера се прави отварањем еластичног жлеба на доњем крају унутрашњег зида сфере ради добијања еластичности. Приликом затварања канала, помоћу клинасте главе стабљике проширите куглу и притисните уз седиште да бисте постигли заптивање. Отпуштајући клинасту главу пре окретања лопте, лопта се враћа у првобитни облик, стварајући мали размак између лопте и седишта, смањујући трење и радни обртни момент на заптивној страни.

Класификовано према локацији канала

Кугласти вентил се према положају канала може поделити на равни, тросмерни и десни. Последња два кугласта вентила користе се за дистрибуцију медијума и промену смера протока медија.